"Magic-Fire" -Et nytt og bedre alternativ til gasspeiser?

februar 20, 2019

Safretti Magic-Fire

                            -en dampende nyhet

 Magic-Fire: Et alternativ til gasspeis?

I 2017 ble det etter endringer i byggeforskriften TEK10 forbudt å installere nye gasspeiser i Norge. Nyheten kom brått på mange i bransjen, men med det økende miljøfokuset i Norge og resten av verden var det for noen bare et tidsspørsmål.

Forbudet gjelder alle nye gasspeiser som går på propan, uavhengig av om gasspeisen inngår i energiregnskapet i boligen eller ikke. Med andre ord gjelder forbudet også for dekor/pyntepeiser.

Forbudet gjelder derimot ikke gasspeiser som går på biogass selvom det er meget begrenset tilgang av dette i Norge   (Kilde: Norsk Varme)

 

 

Økende etterspørsel

Etterspørselen etter gasspeiser har de siste årene økt i omfang, da de er enkle i bruk og gjør det enkelt å kontrollere varmen i boligen. Peisene har ofte blir brukt som et designelement ettersom det har vært mulig å få relativt store peiser med stort flammebilde uten at de avgir like mye varme som en vedpeis på samme størrelse. I tillegg har det for noen vært behagelig å slippe håndteringen av ved.

 

For mye varme?

Samtidig som gasspeisene har blitt mer populære, har miljøkravene også økt i omfang. Boligene våre har blitt mer energieffektive, og muligheten for store gasspeiser har også forsvunnet gradvis. Det blir rett og slett for varmt å benytte disse peisene i nye boliger av normal størrelse! En gasspeis på mellom 1 og 2 meters bredde vil avgi effekter på ca 5 - 13 KW. I en stue på 80 m2 i en ny bolig beregnes varmebehovet til å være 2,4 KW (30W pr m2).

Nye løsnigner

I kjølvannet av denne utviklingen har det kommet nye peisprodusenter på markedet med noen veldig spennende løsninger, og markedet ser ut til å reagere med begeistring. Den nederlandske produsenten Safretti, har i samarbeid med irske Glen Dimplex utviklet en peisinnsats som skaper en illusjon av ekte flammer vi LED-lys og vanndamp! Flammebildet (Magic-Fire) er mildt sagt imponerende, og det beste av alt -det er ingen krav til pipe eller avgassystemer. I tillegg er de tilnærmet kostnadsfrie i bruk. Peisene avgir ingen varme, men bevarer peiskosen på en fascinerende måte.

 


Mange fordeler med Magic-Fire

Lave driftskostnader.

Ettersom Magic-Fire er enkel å plassere, uten krav til brannmur, pipe og gasstilførsel fra utvendig tank, kommer man vesentlig rimeligere ut totalt sett i forhold til en gasspeis. I tillegg er selve driftskostnaden langt lavere. Magic-Fire trenger kun vann fra springen og en strømtilkobling. Strømforbruket vil variere mellom de forskjellige størrelsene, men starter på 240W i timen på den minste modellen.

Barnevennlig.

Magic-Fire er ikke laget for å produsere varme, og forbruker ingen brennbare væsker eller gasser. Det er derfor ingen fare for lekkasjer og overtenning, sammenlignet med gass -og biopeiser. Det er derfor heller ingen berøringsfare for små barn -verken på flammene, eller på produktet ellers.

 

Luftfuktighet.

Magic-Fire fra Safretti avgir noe fuktighet til rommet. Vi snakker ikke om store mengder, men ca 1,2 - 1,5 liter pr 8 timer på den minste modellen Mistero 500. Dette tilsvarer ca 0,15 liter i timen. På den større modellen (Mistero 1000/Incanto 1000), vil den avgi ca 0,33 liter i timen. Disse små mengdene med fuktighet til luften, kan være gunstig i rom der luftfuktigheten er lavere enn anbefalt, og spesielt på vinterstid der luften er på sitt tørreste. På Magic-Fire er vannbeholderen i produktet behandlet med såkalt "silver-biocide", som effektivt motvirker dannelse av skadelige organismer og sopp.

 

Erstatte gasspeiser?

Om Magic-Fire kan være et godt alternativ til gasspeiser vil være veldig individuelt, men i en tid der varmebehovet i nye hus og leiligheter dekkes av standard oppvarmingskilder og økende isolasjon, dekker denne teknologien helt klart behovene mange i markedet etterspør. Et flott og stort flammebilde uten varme og krav om pipe, -samt en enkel betjening og billig i drift. Alt dette til en langt lavere kostnad enn en ferdig montert gasspeis.Bli med i vår kundeklubb