Kan jeg installere den nye peisen selv?

august 01, 2017

 

Når det gjelder vedfyrte ildsteder, så er svaret på dette spørsmålet ja! Det er fullt lovlig å gjøre dette selv. Det er heller ikke søknadspliktig å installere et nytt ildsted til en eksisterende pipe. Det er derimot krav til hvordan jobben skal utføres, slik at brannsikkerheten ivaretas.

Monteringsveiledningen som følger ildstedet beskriver detaljert hvordan produktet skal plasseres, og hvilke sikkerhetsavstander til brannmur og brennbart materiale som må følges. Selve tilkoblingen til pipen står derimot ikke forklart, så denne informasjonen må innhentes andre steder.

VIKTIG: Alle nye installasjoner av ildsteder skal meldes inn til det lokale feiertilsynet i din kommune. Dette skal gjøres ved å fylle ut et standardskjema som du finner på de kommunale nettsidene. Dersom du monterer ildstedet selv, står du også ansvarlig for installasjonen dersom noe skulle skje.

Det er også viktig å være klar over at det er andre regler dersom du også skal montere en ny pipe. Ny pipe og ildsted blir regnet som et "nytt fyringsanlegg", og dette må søkes om før du starter installasjonen.

Har du spørsmål til dette, så skal du henvende deg til feiervesenet i din kommune. De vil gi deg riktig informasjon om reglene som gjelder.

Leter du etter en godkjent peismontør?

Dersom du bestemmer deg for å gi monteringsoppdraget til en montør, så er det et par kriterier du bør se etter. Det er nemlig ingen offentlig sertifiseringsordning på peismontører i Norge, og det er derfor rom for useriøse aktører i dette markedet. Det er veldig viktig å velge en montør som er kjent med de norske reglene, slik at ildstedet blir montert på en sikker måte og etter forskriftene. Peisbransjen støtter seg derfor mot vår egen bransjeorganisasjon Norsk Varme.

Alle seriøse peismontører i Norge kurses og sertifiseres gjennom Norsk Varme, og alle godjente montører står oppført på deres offentlige montørliste. Et annet kvalitetstegn er om montørene innehar en sentral godkjenning som viser at foretaket har kompetanse, erfaring og systemer som er tilpasset aktivitetene som skal utføres. En sentral godkjenning viser at foretaket er godkjent for ansvarsrett, og merket utstedes av direktoratet for byggkvalitet (DIBK).

Vi har godkjente peismontører med sentral godkjenning.

Alfa Varme og Pipeteknikk AS er vår samarbeidspartner på monteringer. Disse har jobbet lenge i bransjen, og har en bred kompetanse innenfor montering og rehabilitering. Alfa Varme er også en aktør med sentral godkjenning, og alle deres montører har gjennomført monteringskurs 1 og 2 i regi av bransjeorganisasjonen Norsk Varme. Vi har også en egen montøravdeling kun for Oslo-området. Når vi monterer kan du være sikker på at ditt nye ildsted monteres etter forskriftene.

Ta kontakt med oss dersom du trenger hjelp med montering.

 


Bli med i vår kundeklubb