Er det vanskelig å finne fram til riktig peis eller vedovn?

august 01, 2017

Hvis det er første gang du er på utkikk etter en ny peis eller vedovn, vil du fort oppdage at det finnes utallige merker og varianter på markedet. De aller fleste ligner på hverandre, med kun noen små variasjoner i fasong og detaljer. De aller fleste forhandlere av peiser og vedovner reklamerer for "rentbrennende vedovner" eller "miljøvennlige vedovner" med funksjoner som "luftspyling", "konveksjonsvarme", "strålevarme" "tilpasset friskluft" osv osv... Det er en "skog" av produkter og egenskaper å sette seg inn i, og hele prosessen kan fort bli en demotiverende affære.

I denne artikkelen vil vi prøve å hjelpe deg litt på vei, slik at du kan finne en riktig vedovn eller peis som dekker akkurat ditt behov.

Vedovn, Peisovn, Peis eller Peisinnsats? Hva er forskjellen?

La oss hoppe i det, og raskt klargjøre forskjellen på disse begrepene før vi går videre:

  • Peis: En "Peis" er ofte en peisinnsats som er murt inn i en omramming av mur, betong eller annet materiale. Innsatsen er derfor selve brennkammeret med dører osv, men ferdig montert i en omramming blir dette altså kalt en Peis.
  • Vedovn: Med en ovn mener man gjerne en eldre ovn i støpejern, uten noe særlig glassdør og innsyn til bålet. I mange tilfeller er ovnen utstyrt med kokeplate og fine dekorasjoner på sidene.
  • Peisovn: De aller fleste ildstedene som selges i dag er såkalte peisovner. Dette er en ovn i stål eller støpejern, med frontglass og kanskje sideglass. Den er altså ikke like lukket som en tradisjonell ovn, men gir deg god innsyn til flammene, som man fra gammelt av kun fikk i en peis.

Alle disse begrepene brukes i dag om hverandre, med "ildsted" som kanskje eneste fellesnevner.

Hvor skal jeg begynne å lete? -Kartlegg ditt eget behov!

Begynn å spørre deg selv: Hva er jeg ute etter? Trenger jeg primært en oppvarmingskilde? Er det peiskosen med et flott flammebilde jeg vil ha? Eller er det begge deler?

Et ildsted gir mye varme. Selv de minste vedovnene på markedet kan potensielt avgi nærmere 6000W. Dette tilsvarer 6 stk panelovner på 1000W til sammenligning. Vi opplever at mange kunder ofte ønsker seg et ildsted som kan avgi MYE varme, men samtidig ikke har noe formening om hvor mye varme de egentlig trenger. Dette resulterer ofte i at de kjøper seg et altfor stort ildsted som ikke blir mye brukt fordi det blir for varmt i stuen.

Start alltid med kartlegge ditt oppvarmingsbehov. Ved å finne ut hvor mye varme du har behov for, så er det mye lettere å navigere seg rundt i markedet etter riktig ovn eller peis. Gjør derfor følgende:

Finn ut det totale arealet i boligen som skal varmes opp. Dette er for eksempel summen av stuen og kjøkkenet.

For å finne varmebehovet må vi kartlegge hvor godt isolert boligen er, og vi bruker gjerne årstallet på boligen for å få en pekepinn på hvor mange Watt du trenger pr m2.

For eldre boliger før 1960: Vi beregner ca 80W pr m2

(eksempelvis: Stueareal (80m2) x 80W= 6400W)

For boliger fra 80 -og 90-tallet: Vi beregner ca 60W pr m2

(eksempelvis: Stueareal (80m2) x 60W= 4800W)

For boliger fra 2000 -til dags dato: Vi beregner ca 30W pr m2

(eksempelvis: Stueareal (80m2) x 30W= 2400W)

Alle ovner som selges på det norske markedet i dag, har en oppgitt effekt i den tekniske beskrivelsen. Enten står det oppført en nominell effekt, eller en fra/til-effekt. Denne oppgitte effekten viser hvor ovnen brenner såkalt rentbrennende. Lavere effekter under oppgitt effekt vil gi en dårlig forbrenning, så det er derfor viktig å finne et ildsted som gir effekter i nærheten -eller litt under beregnet varmebehov. Med andre ord -det er ikke så smart å kjøpe en stor ovn, for så å småfyre i den.

Når du vet ditt eget varmebehov, er det lettere å finne et egnet ildsted.

Videre har du kanskje spørsmål om forskjellen mellom støpejern -og stålplateprodukter? (Les mer om dette her), -eller andre tekniske spørsmål som plassering og montering.

Vi i ildstedbutikken hjelper hjelper deg gjerne med å beregne ditt varmebehov, og komme med forslag til ovner som passer ditt behov og din bolig. Vi kan også hjelpe deg med montering gjennom vår egen montøravdeling, eller eksterne montører som vi samarbeider med.

Ikke nøl med å kontakte oss hvis du ønsker hjelp til å finne riktig ildsted til ditt behov!


Bli med i vår kundeklubb